Satapäin väkeä huutokaupassa

Huutokauppaväki aloita ostokset rauhallisesti, sillä enemmistö tähyää kodinkonei

Alkutahdit. Huutokauppaväki aloita ostokset rauhallisesti, sillä enemmistö tähyää kodinkoneisiin, joita päästiin kauppaamaan vasta puolilta päivin.

 

 

Tositarkoituksella: Osa innokkaista ostajista tuli mukaan kisaan pitkän listan kanssa.
Peli selvillä: Enintään kolmannes siitä hinnasta, mitä lapussa pyydettiin.

Löytyykö viellä kymppi, kyselee meklari Ossi Silvennoinen ja nostaa nähdäville ties monennenko hiuskihartimen. Konkurssihuutokaupan eturiviin on pakkatunut sankka yleisö, joista osa on vakavissaan kisassa mukana, osa haistelemassa tunnelmaa.
Taaempana kodinkonerivistön edustalla tutkitaan, millaisia jääkaappeja, astianpesukoneita ja pakastimia kannattaisi ehkä ostaa. Siellä täällä raapustetaan omaa tarjousta paperille.
Meklari tarjoaa sananrieskaa ja käsissä vaihtuu tavara: menee niskanlämmittiä hierontatoiminnolla ja ilman, hiustenkuivaimia, kreppirautoja, jatkojohtojakin korikaupalla. Pienempää tarviketta, josta singahtelee viiden euron pohjatarjouksia.

  • Taikasana: 15 euroa, maanittelee meklari.

Yleisö seuraa tiiviisti, miten vierustoverit reagoivat, huutavatko vai antavatko mennä ohi.

  • Löytyykö kaksi kymppiä, rouva siellä? Kaksi yhden hinnalla. Meklarin nuija osoittaayleisöä kohti, ja taas yksi kauppa on sineröity.

Tunnelma kuumenee jo yksistään sen takia, että tungoksessa seisotaan talvitakeissa.

Savonlinnalaiset Risto ja Anna Tidenberg olivat varustautuneet huutokauppaan listan kanssa. He ovat hiljattain ostaneet oma

kotitalon Hämeenlinnasta, ja jos tärppäisi, muuttokuormaan pakattaisiin uudet kodinkoneet.

  • Tarvitsemme pesukoneen, lieden, jääkaapin, mehukoneen ja sähköhammasharjat, luetteli Anna Tidenberg.

Risto Tidenberg uumoili, ettei kauppoja ehkä syntyisi, mutta aikoi kuiteinkin katsoa, miten kävisi.
Suurin väenpaljous laantuu ulos, kotiin odottamaan tai kuka ties markkinoille, kun meklari ilmoittaa, että ensimmäisiä kodinkoneita alettaisiin nostaa esiin myyntikorokkeelle vasta parin tunnin kuluttua.
Jääkaappi-pakastin ja astianpesukone olivat savonlinnalaisen Osmo Loikkasen kiikarissa. Pakastimen kyljessä komeili alkuperäinen myyntihinta 679 euroa, josta mies oli valmis kuittaamaan kolmanneksen.

  • Ei yhtään enempää, vakuutti hän kirjoittaessaan lapulle omaa tarjoustaan.

 

Ajatuksena oli ostaa ikään kuin varakoneet, sillä nykyiset palvelijat voivat sanoa itsensä irti päivänä minä tahansa.
Savonlinnalainen Pauli Julkunen epäilee, että moni saattaa innostua huutamaan kilpaa ja tulee siinä huumassa ylittäneeksi käyvät hinnat. Hän oli keskiviikkona vain tunnustelemassa torstaina varten.

  • Silloin myydään elektroniikka. Voisin ostaa navigaattorin.

Kun lämpöhuovat ehtivät myyntivuoroon, ostajien into käy takkuamaan. Meklari Silvennoinen maalailee, että lämpöhuovan alla olisi kiva köllötellä, kun aurinko ei paista, eikä joutuisi muuta lämmikettä haeskelemaan.
Yksi tarjouslappu nousee 25 euron kohdalla.
-Montako otat sillä summalla?

  • Yhden. Jalat palelevat, kuuluu miehen ääni yleisön joukosta.

Muutama nainen seuraa huutokaupan etenemistä muuten varsin miesvaltaisessa seurassa. Heistä yksi, Minna Karjalainen Savonlinnasta, on tyytyväinen kahteen hiustenkuivaimeen. Ne heltisivät yhdessä nipussa yhteensä 15 eurolla ja menvät lasten käyttöön.
Huutokauppojen konkari pitää toistaiseksi parhaimpana huutosaaliinaan kattiloita, joissa oli kullatut kahvat ja kullattu kannen nuppi. Astiat tarttuivat mukaan vuosia sitten alkuperäisen Kauppaseuran tyhjennyksestä.

  • Kattilatkin ovat nykyisin lapsilla.

 

Kristi Lajunen

Tunnelma. Meklari Ossi Silvennoinen tunnusti heti kärkeen, että savolaisessa huu

Tunnelma. Meklari Ossi Silvennoinen tunnusti heti kärkeen, että savolaisessa huutokaupassa vastu on yksinomaan kuulijalla.

Tarjous. Osmo Loikasen mielestä jääkaapi-pakastimesta voisi maksa korkeintaan ko

Tarjous. Osmo Loikasen mielestä jääkaapi-pakastimesta voisi maksa korkeintaan kolmasosan alkuperäisestä hinnasta.