Ravintola Palacen irtaimisto huutokaupataan tänään – 300 euron paistokupu ja yli satavuotias samppanjakulho

Ravintola Palacen irtaimiston huutokauppa alkoi aamukymmeneltä. Tavaraa myydään iltaan asti. ISTV seurasi huutokaupan alkua.

 

Meklari Ossi Silvennoinen kopauttaa puista vasaraansa Eteläranta 10 -osoitteen ylimmässä kerroksessa. Yhteensä 40 englantilaista ruokalautasta lähtevät Ravintola Palacesta uuden omistajan mukaan 20 eurolla.

Palace on historiallinen osa Helsingin ravintolamaailmaa. Se valmistui kiireellä Helsingin olympialaisiin 1952 arkkitehti Viljo Revellin suunnittelemana ja pyöri samassa osoitteessa 64 vuoden ajan. Nyt tilojen irtaimisto on saamassa joukon uusia omistajia.

Paistokupu

Myynnissä on myös Palacea vanhempaa tavaraa. Kuvan paistokupu on Helsingin vanhan seurahuoneen ajalta. Kuvusta maksettiin yli 300 euroa. (KUVA: Joonas Salo)

Aivan ikkunoiden edessä seisovien pöytien ääressä on keskittyneitä kasvoja. Huomio kiinnittyy välittömästi jykeviin metalliastioihin. Kim Moliis pyörittelee suurta paistokupua käsissään ja etsii alkuperästä kertovaa leimaa.

  • Isoisäni Ville Noschis oli olympiavuodesta aina vuoteen 1985 toimitusjohtajana täällä. Täällä on aika paljon hänen aikaistaan ja jopa vanhempaa tavaraa. Tämä syylari (samppanjakulho) on esimerkiksi (Helsingin) vanhan seurahuoneen ajalta.


Palacen huutokaupan järjestävä Auxxi Oy myy Palacen irtaimiston niin, että tavaroita huudetaan aamukymmenestä iltaseitsemään saakka.


Tilojen pitää olla tyhjänä 31. joulukuuta mennessä. Irtaimiston myymisen jälkeen edessä on vielä siivous. Huutokaupassa ja ravintolan lopettamisessa avustava Actival Oy:n Ari Larnemaa seuraa päivän myyntiä keskittyneesti.

  • Huutokauppa on edennyt verkkaisesti, koska joitakin tuotteita huudetaan pitkään. Hintoja korotetaan 5–10 euron nostoilla.

 
Larnemaan mukaan huutokauppaa käydään enemmän tunteella kuin järjellä. Siksi usean tuotteen myyntihinta on täysi arvoitus.

Päivän kuluessa meklarit kopauttavat uudet omistajat esimerkiksi Hotel Palace -kylteille, tanssilattialle ja sadoille tuoleille sekä tuhansille astioille. Meklari Ossi Silvennoisen mukaan huutokauppaa on valmisteltu paikan päällä neljän päivän ajan.

Ossi Silvennoinen

Meklari Ossi Silvennoinen odottaa pitkää päivää. Kyseessä on yksi suurimmista yksittäisistä huutokauppapäivistä. (KUVA: Joonas Salo)

  • Tavarat ovat hyllyssä, mutta kaapeista on löytynyt jatkuvasti lisää, vielä tänä aamunakin. Meille selvisi aika myöhään, että tuolit ovat Olli Borgin käsialaa.


Tuolit ovat uudistuotantoa 2000-luvun alusta. Silvennoisen mukaan niistä tavoitellaan 200 euroa kappaleelta.

Palace Hotel -kyltit

Palace Hotel -kyltit saavat uuden omistajan. (KUVA: Joonas Salo)


Myynnissä on suurten kalusteiden lisäksi paljon pientä tavaraa. Palacen käsin ommellut jälkiruoka-aluset on pinottu siististi pahvilaatikkoon. Vuodesta 1971 lähtien ravintolassa työskennellyt Mirja Mäkiranta muistaa ne uransa alkuvuosilta.

  • Kun tulin kesäksi liinahuoneeseen, niin minut laitettiin silittämään näitä. Myöhemmin niitä ommeltiin tuolla 11. kerroksessa ja kotona.


Mäkirannan ura ravintolassa jatkui aina vuoteen 1997.

Tyhjennettyä kabinettihuonetta tutkailevat Leila Kolu ja Ritva Tenhunen ovat Mäkirannan tapaan muistelemassa Palacen vanhoja aikoja.

  • Keittiössä oli suuri pata tai painekattila. Siihen oli laitettu punakaalia, ja jostakin syystä se sitten räjähti kesken lounaan. Säikähdin, että keittiöpäällikön pää on haljennut, mutta pään päältä valuikin vain punakaalia, Leila Kolu muistelee.


Kaksikon mukaan kabinettihuoneita ei meinaa enää tunnistaa, kun irtaimisto on viety pois.

Leila Kolu ja Ritva Tenhunen

Leila Kolun ja Ritva Tenhusen mukaan Palacen kabinetteja ei meinannut tunnistaa, kun irtaimisto oli siirretty pois. (KUVA: Joonas Salo)